Miljövänlig städning – Hur man städar ”grönt”

medel för miljövänlig städning

Det talas mycket i dessa dagar om grön städning och varför vi bör göra övergången till grön städning i våra hem. Här ger vi en inblick i vad grön städning är och hur den skiljer sig från traditionell städning.

Grön städning som är miljövänlig

Grön städning handlar inte bara om att använda ogiftiga, kemikaliefria städprodukter utan även om de metoder och den utrustning som används. Målet med grön städning är att vara snällare mot miljön, snällare mot de som städar och snällare mot husägarna.

Hälsofarliga rengöringsmedel

Det första steget är att bli av med alla rengöringsmedel som innehåller giftiga kemikalier som har visats vara cancerframkallande, hormonstörande ämnen eller är känt eller misstänkt reproduktiva toxiner. En del som man ska passa sig för är: etylenglykol butyl, paradiklorbensen, kiseldioxid, blekmedel och fosfater. Lyckligtvis blir produkter som inte innehåller detta allt mer tillgängliga från olika tillverkare.

Det rekommenderas att du undviker att spraya dessa produkter på ytorna som du rengör. Även om du använder mer naturliga produkter kan du minska mängden produkt som du använder genom att spraya direkt på din rengöringsduk.

Dammsugare med HEPA-filter och mikrofibertrasor

Efter det ska du investera i några nya städtillbehör som en dammsugare med HEPA-filter och mikrofibertrasor. Dessa bidrar till att minska mängden damm som släpps ut i luften under städningen. Det är ett välkänt faktum att damm innehåller många av de miljögifter som finns i våra hem och bör inte inandas om det går att undvika. En mikrofibertrasa kommer att  fånga dammet i trasan istället för att flytta det från en plats till en annan eller släppa ut det i luften. En mikrofibermopp är också mer miljövänlig än en traditionell mopp.

Vanligt diskmedel

När det gäller att städa kök och badrum, kräver detta normalt att man desinfekterar de olika ytorna. De farligaste rengöringsprodukterna är frätande avloppsrengöringsmedel och rengöringsmedel för ugn och toalettstol. Välj naturliga desinfektionsmedel som väteperoxid och outspädd vitvins- eller äppelcidervinäger. Det polytekniska institutet och Universitetet i Virginia fann dessa vara säkra alternativ för att bli av salmonella, shigella och e.coli-bakterier. Diskmedel är ett av de minst giftiga rengöringsmedlena och kan användas för många andra rengöringsuppgifter än bara diska.